Galaxa Pharma ⎟CVR 33871902 ⎟Korskildelund 6 ⎟ DK-2670 Greve ⎟info@crescina.dk ⎟ T: 70 70 73 37

GRATIS LEVERING I DANMARK

Pletvis hårtab

 

 

Hvorledes viser pletvis hårtab sig hos kvinder og hos mænd og hvorfor?

Årsager til såvel mandligt som kvindelige hårtab skal findes i et hormon der kaldes dihydrotestosteron (DHT). DHT er er et derivat af det mandlige kønshormon testosteron, og er en fjende for hårsækkene på dit hoved, idet DHT derivatets mission bl.a. er at få dine hårsække til at dø. Dette forhold er roden til mange slags hårtab.

 
Androgen Alopecia, der almindeligvis kaldes mandlige eller kvindelige mønster skaldethed, blev kun delvist forstået indtil de sidste par årtier. I mange år, troede forskerne, at androgen alopeci var forårsaget af overvægten af det mandlige kønshormon, testosteron, som kvinder også har i mindre sporbare mængder under normale forhold. Mens testosteron er kernen ved hårtabs processen, menes DHT at være den største synder.

Testosteron omdannes til DHT ved hjælp af enzymet type II 5-alfa-reduktase, som holdes i hårsæks olie kirtler. Forskerne mener nu, at det ikke er mængden af cirkulerende testosteron, der er problemet, men niveauet af DHT binding til receptorer i hovedbundens hårsække. DHT forårsager at hårsækkene trækker sig sammen/skrumper ind, hvilket gør det umuligt for sundt hår at overleve.

I særlige tilfælde  falder håret af,  i klumper i størrelse og form som en 50øre mønt. Omfanget af hårtabet varierer; i nogle tilfælde, er det kun nogle få pletter. I andre kan hårtabet være større.  Denne form for hårtab kaldes Alopecia Areata og kan i de værste tilfælde, forårsage at du mister alle hår på hovedet (alopecia areata totalis) eller på hele kroppen (alopecia areata universalis).

>>Læs mere om Alopecia Areata her<<

pletskaldethed, behandling

pletskaldethed, mønster, skaldethed mænd og kvinder

Online forhandlereSHOPS

Den hormonelle proces af testosteron konverteres til DHT, som derefter skader hårsækkene, hvilket sker for både mænd og kvinder. Under normale forhold, besidder kvinder kun en brøkdel af niveauet af testosteron, som mænd har, men selv et lavere niveau kan forårsage DHT- udløste hårtab hos kvinder. Og når disse niveauer stiger, er DHT et endnu større problem. Niveauerne kan stige og stadig være inden for, hvad lægerne definere som “normal” på en blodprøve, selvom de er høje nok til at forårsage en hårtabslidelse. Niveauerne kan endog forblive uændret og alligevel være et problem, hvis du du er disponeret. Disponerede personer vil normalt have en kemi, der er følsom over for selv små regelmæssige niveauer af kemikalier, herunder hormoner.

Da hormoner operere i den sundeste måde, når de er i en fin balance, behøver androgener, som mandlige hormoner kaldes, ikke at udløse et problem. Deres counterpart – de kvindelige hormoner, står som en kant til disse androgener, og når nivauet af kvindelige harmoner sænkes forøges og e mandige androger forøges forøges niveauet af DHT samtidig. En sådan ubalance kan forårsage problemer, herunder hårtab.

Hormoner er cyklisk. Testosteron niveauer hos nogle kan mænd falder med 10 procent hvert årti efter tredive års alderen. Kvinders hormon niveauer falder langsomt indtil overgangsalderen, hvorefter faldet intensiveres kraftigt i overgangsalderen og videre frem. Den cykliske hormon udvkling er en af grundene til at hårtab kan stige på kort sigt, også i perioder hvor du oplever en langsigtet opbremsning i det hårtab hårtab (og stigning i hårvækst), når du er under behandling for hårtabs lidelser.

Hvor mænd oftes lider af andogen alopecia vil de almindelige årsager til kvinders hårtab være mere nuanceret. Se mere om hårtab her

Hårtab KvinderHårtab Mænd

 

 

VINTERTILBUD - SPAR op til 50% | DAG-TIL-DAG-LEVERING | Gratis levering Luk